Crowdfunding of vriendenwerving: wat past bij jouw organisatie?

Je weet dat je aan de slag wilt met particuliere donateurs - een culturele instelling anno 2023 kan niet meer zonder. Het kan zijn dat je vriendengroep een boost nodig heeft, of dat je nog geen donateursgroep hebt maar die graag wilt opbouwen. Welke vorm van donateurswerving past bij jouw situatie? Veel instellingen kiezen snel voor vriendenwerving, vanwege de structurele donaties en langere verbintenis, maar een crowdfundingcampagne heeft grote voordelen voor het bereiken van nieuw publiek en publiek dat minder gewend is om te geven. Ga je voor crowdfunding, waarbij je heel veel donateurs verzamelt, of toch vriendenwerving, met een hogere drempel maar structurele donaties? Wij zetten de verschillen voor je op een rijtje.
Crowdfunding |
Vriendenwerving |
|
|
Crowdfunding
Herken jij je in één of meer van de volgende uitspraken?
- We hebben nog geen donateurs
- We willen werven voor een specifiek project
- We willen een campagne met veel promotiewaarde
- We willen een nieuw (geef)publiek bereiken
Dan is crowdfunding voor jouw organisatie de juiste keuze! Als jouw organisatie überhaupt nog geen particuliere donateurs heeft, raden we je sowieso aan om te starten met een crowdfundingcampagne. Zo kun je je publiek op een laagdrempelige manier kennis laten maken met de mogelijkheid om te geven aan jouw organisatie. Vaak hebben ze geen idee dat dit mogelijk is! Uit de groep donateurs die je dan opbouwt, kun je in een later stadium putten bij het opzetten van je vriendengroep. Je team kan tijdens de crowdfundingcampagne ook kennis maken met wat er komt kijken bij het werven van donaties en de communicatie met donateurs.
Als je wilt werven voor een specifiek project, is crowdfunding ook de enige logische keuze. Crowdfunding is zo’n succesvolle methode vanwege de specifieke werking: de korte, afgebakende campagnes met een vast doelbedrag. De transparantie is cruciaal: je ziet precies hoeveel er al is opgehaald, en hoeveel mensen al hebben bijgedragen en waarom. Al deze factoren maken het mogelijk om in korte tijd een flink bedrag op te halen voor een specifiek project, én dit project grootschalig onder de aandacht te brengen bij je achterban. Ook qua promotiewaarde is crowdfunding dus zeker de juiste keuze.
Een bijkomend voordeel van het projectgebonden karakter van een crowdfundingcampagne, is het feit dat je heel inhoudelijk en thematisch gedreven kunt werven. Dit biedt een uitgelezen kans om nieuw publiek te bereiken. Zo crowdfundde het Zuiderzeemuseum voor de restauratie van de houten maquette van het buitenmuseum. Naast hun eigen publiek, dat geïnteresseerd is in het museum, de regio en de maritieme geschiedenis van de Zuiderzee, bereikten ze zo een schare fans van mensen die specifiek geïnteresseerd zijn in houtbewerking en maquettes. Zo zie je maar; met een crowdfundingcampagne verbindt je nieuw publiek aan jouw organisatie! | ![]() |
Vriendenwerving
Herken jij je in één of meer van de volgende uitspraken?
- Onze bestaande vriendengroep kan wel een boost gebruiken
- We hebben een tijdje geleden gecrowdfund en willen de donateurs betrokken houden
- We willen een campagne waarin we het verhaal over onze organisatie als geheel vertellen
- We willen de band met onze huidige achterban versterken
Dan is vriendenwerving wellicht wat voor jouw organisatie! Veel culturele instellingen hebben een vriendengroep, maar de vrienden zijn niet altijd goed ingebed in de organisatie, waardoor het contact soms wat verwatert. Terwijl een relatie van twee kanten moet komen; als een Vriend zich niet gewaardeerd voelt kan het zijn dat diegene de donatie stopzet. Het opzetten van een frisse vriendenwervingscampagne is hét moment om het vriendenprogramma, de Case for Support en het relatiebeheer met jullie vrienden onder de loep te nemen en te verbeteren. Zo geef je de bestaande vriendengroep een boost.
Let op! Dit betekent wel dat er binnen de organisatie dus structureel ruimte moet worden gecreëerd om het relatiebeheer op de lange termijn uit te voeren. Vrienden verwachten méér dan eenmalige donateurs qua communicatie. Als je na de actie niet investeert in relatiebeheer bestaat de kans dat je de nieuwe vrienden weer kwijtraakt.
Een vriendenwerving onder bestaande eenmalige donateurs, bijvoorbeeld vanuit een crowdfundingcampagne, is een slimme zet. Deze donateurs hebben namelijk al eens gegeven aan jouw organisatie, en dus laten zien dat ze jullie bestaan belangrijk vinden en een warm hart toedragen. Museum Catharijneconvent bouwde voort op hun crowdfundingcampgane ‘Adopteer een Napolitaanse kerststalfiguur’ door een half jaar later, na goed relatiebeheer, meer dan 50 nieuwe vrienden te werven met de campagne ‘Word ook beschermengel!’
![]() |
Een ander mooi voorbeeld van dit principe is de vriendencampagne van operafestival O. Na een crowdfundingcampagne voor één voorstelling uit hun enorme festivalprogramma, merkten ze dat ze in een volgende campagne het verhaal van hun organisatie als geheel wilden vertellen. Ze wilden hun achterban meer vertellen over hun belangrijke werk op het gebied van talentontwikkeling, en daar ook steun bij vragen. Met een inhoudelijke campagne vol voorbeelden uit hun talentontwikkelingsprogramma wierven ze in een maand tijd zo’n 70 O. Talentscouts die elk €100 of meer bijdragen aan de talentvolle makers van O. |
Bij een vriendenwerving vraag je mensen om zich te committeren aan een structurele donatie aan jouw organisatie. Dit is nogal wat anders dan een eenmalige gift aan een crowdfundingcampagne. Mensen moeten al een bepaalde band met je organisatie voelen, om tot structurele steun over te gaan. Vrienden komen hierdoor meestal uit het bestaande netwerk van je instelling, waardoor je met een vriendencampagne de band met je huidige achterban versterkt. Zo wierf ARTZUID heel veel nieuwe vrienden door hun achterban voor het eerst heel actief te bevragen middels een vriendencampagne. Dit konden ze alleen doen omdat ze de jaren ervoor het relatiebeheer goed op peil hielden en reguliere nieuwsbrieven verstuurden naar hun gehele netwerk.
Wil je meer weten over hoe je crowdfunding en vriendenwerving kunt combineren? In deze video vertellen we je alles over hoe je een crowdfundingcampagne kunt opvolgen met een vriendenwerving.
Geïnspireerd geraakt? Plan een vrijblijvend digitaal kopje koffie in met onze experts Alyssa of Maud: