Crowdkeeping op de Dutch Design Week: wat voor donateur ben jij?

08-11-2023 | 16:06

Van 21 tot en met 29 oktober 2023 nam Creative Funding deel aan de Dutch Design Week met het project Crowdkeeping als onderdeel van het 'Innovatielabs'-programma, een initiatief van het Stimuleringsfonds. 

Tijdens de expo  hebben we bezoekers uitgenodigd om hun eigen donateursprofiel te ontdekken en te verkennen. Waarom zou je doneren aan een culturele instelling en wat zijn jouw voorkeuren?

Het doel van onze expositie was om in kaart te brengen welke donateur er aanwezig was op de Dutch Design Week; De bezoeker hun geef potentieel ontdekken en inzicht te krijgen en geven in hun voorkeuren als donateur. Maar bovenal de bezoekers bewust maken van de mogelijkheden in het geven aan kunst en cultuur. 

De bezoekers begonnen met een eenvoudige vraag: "Wat is voor jou de belangrijkste reden om te doneren aan een kunst- en cultuurproject van een culturele instelling?" Ze hadden de keuze uit vier antwoordopties:

  1. Het project vindt plaats in mijn buurt.
  2. Het project heeft een maatschappelijk doel.
  3. Het project sluit inhoudelijk aan op wat ik zelf leuk vind.
  4. Het project maakt eigenlijk niet uit, het gaat om de culturele organisatie waar ik fan van ben.

 

Op basis van hun antwoord kozen ze een donateursprofiel uit de volgende opties:

  1. Betrokken Buur: Je hebt een gemene deler met de culturele instelling waaraan jij hebt gegeven; de locatie. Je bent in de gelegenheid om gemakkelijk langs te komen. Jij weet wel raad met een uitnodiging voor een opening, première of ander evenement van de culturele instelling. Niets leuker om de impact van jouw donatie in het echt te zien! 
  2. De Impactmaker: Voor jou is een tegenprestatie als dank voor je donatie een ondergeschikt belang. Impact, dat is wat jij wilt maken. Jij wordt gedreven door het thema van het project en wilt graag weten wat de inhoudelijke en maatschappelijke aspecten zijn. Aan de culturele instelling de taak om jou te laten zien wat de impact van jouw donatie is.  
  3. De Kundige Kenner: Jij doneert vanuit inhoudelijke interesse. Bijvoorbeeld omdat het onderwerp van het project een hobby of expertise van je is. Voor jou niets liever dan een kijkje achter de schermen of een lezing over het project waar je aan bijdraagt! 
  4. De Fantastische Fan: Als Fantastische Fan ben jij een echte supporter van de organisatie als geheel. Het onderwerp van het project waarvoor een bijdrage wordt gevraagd, maakt voor jou stiekem wat minder uit. Jij vindt het vooral belangrijk dat de organisatie blijft voortbestaan. Misschien wil je de personen achter de organisatie wel ontmoeten en meer horen over wat de organisatie drijft en doet. 

Geef voorkeuren en mate van betrokkenheid
Na het kiezen van hun donateursprofiel gaven de bezoekers hun voorkeuren aan met betrekking tot hoe ze wilden bijdragen, op welke wijze ze geïnformeerd wilden worden en wat ze hoopten te ontvangen na het doen van een donatie. 

Het ingevulde kaartje werd vervolgens in de bak van het bijbehorende profiel gedeponeerd, wat visueel duidelijk maakte welk profiel het meest werd gekozen. Interessant genoeg bleken tijdens de Dutch Design Week vooral impactmakers aanwezig te zijn!

 

Ben je nieuwsgierig naar welk donateursprofiel het beste bij jou past? Doe dan onze quiz via deze link! Ontdek wat jou drijft om bij te dragen aan kunst en cultuur.