Ervaringen van de Leernetwerk deelnemers!

19-03-2024 | 09:11

Begin van dit jaar introduceerden we vijf van de deelnemers van het leernetwerk in dit blog, maar er zijn er meer! Vandaag lichten we Rosanne en Noortje uit, beide werkzaam in de popsector en sinds september 2023 onderdeel van het leernetwerk.

 

Rosanne - Poppodium FLUOR

Rosanne is Fondsenwerver bij FLUOR, poppodium in Amersfoort. Ze is het vriendenprogramma ‘FLUOR Friends’ aan het doorontwikkelen.

 

“Begin aan donateurs! Bij theater is het al bekender, maar in de popsector ligt er volgens mij heel veel potentie voor bezoekers die willen bijdragen”

 

Begin 2023 zijn wij begonnen met een vriendenprogramma bij FLUOR. Er zit veel potentie in, maar ik wist niet goed hoe ik het moest aanpakken: wat zouden de volgende stappen worden en hoe krijgt het de juiste invulling? 

Het fijne aan de 1-op-1 sessies is dat je samen met Maud (van Creative Funding) doelen stelt. Je levert zelf de inhoud, maar Maud denkt mee in wat de volgende stap wordt, bewaakt het proces en neemt je aan de hand. Vooral omdat het elke maand terug komt, is het echt een stok achter de deur om ons vriendenprogramma verder te ontwikkelen.

 

We hebben bijvoorbeeld een doelgroepensessie gedaan, geleid door Maud. Een groot gedeelte van de organisatie deed hieraan mee. Het zorgde ervoor dat tijdens de sessie iedereen meedacht en dat zelfs nu, weken na de sessie, het vriendenprogramma beter ingebed is in de organisatie.

 

Tijdens de kwartaalbijeenkomsten kan je in gesprek met vriendenwervers/fondsenwervers van andere organisaties. Daar leer je veel van. Tuurlijk kan ik het ook over donateurs hebben met mijn eigen collega's, maar de gesprekken met fondsenwervers bij andere organisaties zijn inspirerend en leiden tot nieuwe inzichten.

 

Noortje - ECI cultuurfabriek

Noortje is Hoofd Marketing en Communicatie bij ECI cultuurfabriek, het multidisciplinaire kunsthuis in Roermond. ECI heeft in 2022 een crowdfunding succesvol behaald en is nu bezig om hun vriendenprogramma te ontwikkelen.

“Het fijne is dat de ontmoeting tussen de deelnemers wordt georganiseerd. Vaak wordt gezegd dat we contact willen hebben met elkaar, maar dat gebeurt dan niet. In het leernetwerk wordt dit georganiseerd, wat het heel toegankelijk maakt”

 

Het is fijn om ervaringen te kunnen delen, en te leren van elkaar. Leerzaam om erachter te komen waar een andere organisatie tegenaan loopt en hoe die daar mee omgaan. Maar tegelijkertijd kom je ook achter nieuwe dingen waarvan je denkt: gek dat ik daar niet eerder aan gedacht heb, zo moeilijk hoeft het niet te zijn 

 

Je moet aan donateurs beginnen, niet alleen voor het geld dat binnenkomt, maar vooral om dichter bij je doelgroep te komen staan. Doordat je op zoek bent, als je gaat werven voor donateurs, naar mensen die dicht bij je organisatie staan, kijk je naar onderandere hun interesses. Door met donateurs bezig te zijn helpt het je marketing te verbeteren.